Ga naar de inhoud
9 juli 2019 • Nieuws

Banken willen betaaldata gebruiken: ‘je weet niet waar het eindigt’

Hoe erg is het dat banken betaaldata van hun klanten willen gebruiken om hen gepersonaliseerde aanbiedingen te doen? Acht vragen.

import12-import10-working_on_laptop_website

Waarom willen banken betaaldata gebruiken?

Omdat ze daar geld mee kunnen verdienen. “Banken doen het voorkomen alsof ze je willen helpen, maar het is gewoon commercie”, zegt Jaap Koelewijn, parttime hoogleraar corporate finance aan Nyenrode Business Universiteit.

De lage rente is een extra stimulans, want banken worstelen met hun verdienmodel, zegt Koelewijn. Hij wijst erop dat betaalrekeningen een kostenpost zijn voor banken. Die kosten verdienden banken terug door een lage rente te vergoeden op betaalrekeningen, terwijl ze het geld zelf uitleenden tegen een hoger tarief. Met de huidige lage rente werkt dat trucje niet meer.

Verder krijgen banken concurrentie van betaaldiensten zoals Adyen. Maar ook van pensioenfondsen en verzekeraars op het gebied van hypotheken, zodat de marges ook daar onder druk staan, zegt Harald Benink, hoogleraar banking en finance aan Tilburg University.

Toch zouden banken ook kijken naar de kansen die nieuwe technologieën bieden, als de marges niet onder druk had gestaan, nuanceert hij.

Hoe kunnen banken jouw betaaldata gebruiken?

Banken weten heel veel van je. Als je ergens pint, weet de bank dat je een weekendje in Antwerpen zit, een baby hebt gekregen of een tweedehands Peugeot hebt gekocht die op benzine rijdt.

Die data kunnen ze gebruiken om persoonlijke aanbiedingen te doen: bijvoorbeeld een reisverzekering, een spaarrekening voor je kind, of een autoverzekering.

Lees verder op RTLZ.nl 


Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel?

Neem dan contact met ons op.