Ga naar de inhoud
7 februari 2019 • Nieuws

D66 wil techreuzen aanpakken via mededingingsrecht

D66 wil dat techreuzen aangepakt worden via het mededingingsrecht. Kamerlid Kees Verhoeven vindt dat techreuzen zoals Facebook te machtig zijn. ‘Hoe sluwer Zuckerberg mensen op internet volgt, hoe meer geld hij verdient. Techmonopolies moeten keihard aangepakt worden, het liefst morgen nog.’

import406-Dollarphotoclub_54086552_websiteDMCC

De D66’er lanceert vandaag een initiatiefnota met daarin 14 voorstellen om de macht van techreuzen in te perken.

Competitie op de markt moet wat D66 betreft weer voorop staan. Daarom kiest D66 ervoor om techmonopolies aan te pakken via het mededingingsrecht. De partij wil dat concentratie van data, marktmacht en geld veel beter wordt gecontroleerd. De bedrijven schenden privacy, ontlopen belasting, verspreiden desinformatie en overtreden arbeidsregels.

Het doorgeslagen verdienmodel van techreuzen leidt tot de perverse prikkel om alles over ons te willen weten, stelt Verhoeven. Hetzelfde geldt voor Google, Amazon en al die andere bedrijven die ons op internet volgen. ‘Het gaat niet alleen om onze naam, ons adres en of we op zoek zijn naar nieuwe schoenen. Deze bedrijven willen ook onze geaardheid, politieke voorkeur, huidskleur en loon weten. De politiek moet hier paal en perk aan stellen’, aldus Verhoeven die bij wijze van protest Facebook heeft opgezegd (D66 zelf blijft op Facebook).

Verhoeven verwijst in zijn voorstel naar de Amerikaanse Sherman Antitrust Act uit 1890, een reactie op de grote ondernemingen die konden ontstaan als gevolg van de industrialisering. Daarop is de Nederlandse mededigingswetgeving mede gebseerd, maar de regels en mogelijkheden om in te grijpen zijn klein.

Lees verder op Emerce.nl 


Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel?

Neem dan contact met ons op.