Toen de theatermakers van De Verleiders op tv de gevaren van het digitale tijdperk voor de privacy schromelijk overdreven, ontstond commotie. Hoe ver mag je gaan met bangmakerij?
Hoe groot is het gevaar voor onze privacy?

Het privacyspook waart weer rond. Dat is mede te danken aan theatergroep De Verleiders, die begin deze week in ‘De wereld draait door’ nogal vrij omgingen met de feiten. Zo zou de AIVD iedereen die een ongebruikelijke route naar zijn werk rijdt, in het vizier hebben. En bedrijven zullen uiteindelijk beheerder worden van onze bankrekening, en daarmee van ons leven.
Nu wordt het spook in de voorstelling ‘#niksteverbergen’ wat minder angstaanjagend gepresenteerd. Ook in het theater zijn de doembeelden van een toekomst zonder privacy rijkelijk aanwezig, maar feitelijk vliegen de acteurs minder uit de bocht dan op tv – ook in de stukken van de voorstelling, waarin zij als zichzelf op het toneel staan en niet als hun karakters.
Schouders ophalen
Bovendien kun je je afvragen of overdrijven erg is. Of kan het debat over privacy in deze digitale wereld wel wat aandikking gebruiken? Zo bleek deze week uit een enquête, die de Autoriteit Persoonsgegevens liet uitvoeren onder dik duizend Nederlanders, dat zes op de tien zich weinig zorgen maakt over privacy. Zes procent haalt er zelfs helemaal de schouders over op.
Dat terwijl er genoeg gebeurt om over in te zitten, daar bestaat volgens Vincent Böhre van stichting Privacy First geen twijfel over. “De afgelopen twintig jaar is onze vrijheid onder het mom van veiligheidsmaatregelen alleen maar kleiner geworden.”
Mag je de risico’s ook wat aandikken? Je leest het op Trouw.nl
Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel?
Neem dan contact met ons op.